Ooit was Galapagos de hoop van de Europese biotechsector. Een miljardeninjectie van Gilead, een veelbelovend reumamiddel, een koers die de pan uitvloog. Nu rest alleen nog de kas. Beleggers hebben het vertrouwen allang opgegeven. Het bestuur wankelt, de pijplijn brokkelt af en een activistische aandeelhouder cirkelt als een roofdier om het karkas. Dit is het moment van de waarheid.
De gevallen biotechreus Galapagos presenteerde woensdagavond kwartaalcijfers die niemand verrasten. En dat is een probleem. Want beleggers wachten al maanden op actie.
De eerder beloofde opsplitsing van het bedrijf is afgeblazen. Het vertrouwen in de pijplijn voor nieuwe medicijnen is grotendeels verdwenen.
Ondertussen slinkt de kas. En het aandeel noteert stug ver onder het bedrag aan cash dat op de bank staat. Galapagos wordt op de beurs gewaardeerd alsof elke euro op de balans nog maar een halve waard is.
Die kas is niet zomaar gevuld. De miljarden zijn grotendeels overgebleven na de mislukte lancering van reumamedicijn filgotinib, ooit de grote belofte van het bedrijf.
Het roer moet nu echt om. Activistische aandeelhouders roeren zich. Het bestuur is in korte tijd volledig opgeschud. Vier nieuwe bestuurders en twee commissarissen moeten de resetknop nu écht gaan indrukken. Wat is de kans van slagen?
Fantasie verdwenen
Midden 2025 heeft Galapagos ruim 3,1 miljard euro in kas, omgerekend zo’n 47 euro per aandeel. Toch noteert het aandeel op de beurs amper 25 euro.
Dat geld komt grotendeels uit een grote deal met het Amerikaanse Gilead. In 2019 betaalde Gilead ruim 4 miljard euro om samen met Galapagos nieuwe medicijnen te ontwikkelen, waaronder reumamiddel filgotinib. Het was destijds een van de grootste biotechdeals in Europa. Maar het medicijn flopte: Europese toezichthouders beperkten het gebruik, en Gilead trok zich later terug.
Zo bleef Galapagos met miljarden cash achter – maar zonder succesnummer. Sindsdien zoekt het bedrijf naar een nieuw verhaal. Voormalig topman Paul Stoffels noemde het contrast tussen kaspositie en beurswaarde eerder al “gênant”. Want die beurswaarde – nu nog geen 1,7 miljard euro – ligt al sinds eind 2020 structureel onder het geld dat op de bank staat.
Fantasie al jaren verdwenen: beurswaarde structureel onder kaspositie
Bron: Kwartaalverslagen Galapagos, Bloomberg en analyse VEB.
Resetknop
Galapagos probeert het tij te keren door zijn celtherapietak van de hand te doen. Die divisie werkt aan zogenoemde CAR-T-therapieën: gepersonaliseerde immuunbehandelingen tegen bloedkanker. Het programma moest Galapagos een nieuwe toekomst geven, na de flop met filgotinib.
Aanvankelijk waren er hoopvolle signalen uit vroege studies. Maar de concurrentie is moordend, en goedkeuring door toezichthouders – als die er al komt – ligt nog jaren weg. De commerciële doorbraak wordt pas vanaf 2028 verwacht, in het meest optimistische scenario.
Ondertussen heeft Galapagos al honderden miljoenen in het project gestoken. Een verkoop, spin-out of partnerschap moet nu uitkomst bieden. Zakenbank Morgan Stanley begeleidt het proces, dat volgens Galapagos op “significante interesse” kan rekenen.
Beleggers geloven er nauwelijks in. En wie naar de cijfers kijkt, begrijpt waarom.
Want Galapagos noteert met flinke korting op het eigen banksaldo: ruim 3 miljard euro in kas, maar slechts 1,7 miljard beurswaarde.
De markt geeft zo een vernietigend oordeel: de lopende onderzoeksprojecten worden gewaardeerd op een negatieve netto-contante waarde van zo’n 1,5 miljard euro. Oftewel: beleggers verwachten dat elk nieuw medicijn vooral geld kost, en niets oplevert.
Het vertrouwen dat Galapagos ooit nog winstgevend wordt, is daarmee ver te zoeken.
Opvallend is wel dat het bedrijf het CAR-T-programma langzaam lijkt af te schalen. De jaarlijkse cash-burn daalt. Galapagos snoeit in het personeelsbestand en draait de investeringen terug. Alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar bedroegen de ontslagvergoedingen ruim 47 miljoen euro.
Operationele cash-burn neemt af door personeelsbestand af te bouwen
Bron: Jaarverslagen Galapagos en tweedekwartaalcijfers 2025. Bedragen in miljoenen euro. * Het schuin gestreepte blauwe blok geeft de resterende verwachte operationele cash-burn voor H2 2025 weer zoals gecommuniceerd door Galapagos tijdens de eerstekwartaalcijfers.
De cashberg slinkt minder snel, maar blijft kwetsbaar. Galapagos houdt meer dan de helft van zijn kasgeld aan in dollars. Door de zwakke dollar verdampte in het eerste halfjaar ruim 120 miljoen euro aan wisselkoersverlies.
Nieuwe ronde, nieuwe zorgen
De verkoop van de celtherapietak moet ruimte scheppen voor nieuwe overnames. Maar dat vooruitzicht maakt beleggers allerminst gerust. De vrees leeft dat Galapagos zijn miljarden inzet op jonge biotechbedrijven met opnieuw lange aanlooptijden en onzekere uitkomsten.
Topman Henry Gosebruch probeert die zorgen te temperen. Hij zegt ook te kijken naar “rijpere” kandidaat-medicijnen. Dit zijn dus middelen die al verder in de ontwikkeling zijn. Maar het vertrouwen is broos.
Het gerommel in de board onderstreept dat het roer om moet. Stoffels stapte in mei plotseling op. Gosebruch, eerder beoogd ceo van de af te splitsen celtherapietak, schoof door naar de hoogste functie.
Tegelijk werden er nieuwe namen binnengehaald: Aaron Cox trad aan als CFO. Twee extra bestuurders kwamen erbij, met ervaring in biotech, consultancy en investment banking. Ook in de raad van commissarissen verschenen twee zwaargewichten – oud-topvrouwen van Merck en Johnson & Johnson.
De boodschap is duidelijk: Galapagos wil opnieuw beginnen. Maar beleggers geven de board voorlopig het nadeel van de twijfel.
Activist klopt op de deur |
|